• Ditap Projesi Nedir?

    Ditap, Dijital Tarım Pazarı’nın kısaltmasıdır. Tarım Ve Orman Bakanlığının başlattığı Ditap projesi, çiftçinin ürettiği ürünleri çiftçinin beli...

Ditap, Dijital Tarım Pazarı’nın kısaltmasıdır. Tarım Ve Orman Bakanlığının başlattığı Ditap projesi, çiftçinin ürettiği ürünleri çiftçinin belirlediği fiyattan dijital ortamda tüketiciye satılmasını amaçlıyor. Ditap aracıları ortadan kaldırarak komisyon ücretlerini kesip daha ucuz ürünleri tüketiciye ulaştırmak istiyor. Ayrıca Ditap, arazisini kiralama veya üzerindeki toplanmamış ürünleri satmak isteyen çiftçilerinde buluşma noktası haline geliyor. Ditap projesi hakkında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ,” Çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek.” diyerek kısaca Ditap’ı tanıtmış oldu.

Üretici ve tüketiciyi korumak, uygun fiyatlı ürünleri halka sunmak amaçlı kurulan Ditap ülkemizin ve dünyamızın en büyük sorunlarından gıda israfının da önüne geçeceği düşünülüyor. Doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişim kurabilecek olan çiftçilerimiz doğru ilaçları ve ilaçlama yöntemleri hakkında bilgileri de kolaylıkla alabilecekler. Bunlarla birlikte oluşturulan altyapı ile çiftçiler tarımsal aletler, ekipman, gübre gibi ihtiyaçlarını Ditap üzerinden giderebilecekler. Tarım sektörünün ihtiyacı olan her şey Ditap projesi çatısı altında toplanacaktır.

Türkiye’de üretilen sebze – meyve üretiminin ve tüketiminin %10’u Ditap üzerinden gerçekleşecek. Tohumdan, mutfağınıza kadar, her nokta takip edilecek, olabilecek sorunlar tespit edilecek, anında müdahale ile çiftçi ve tüketici mağdur olmayacaktır.

Ditap Nasıl Kullanılır?

Ditap kullanmak için, Ditap’ın kendi resmi sitesinden veya e-devlet üzerinden kayıt olunması gerekiyor. Daha sonra ürünler, tüketicilerin talepleri doğrultusunda üretileceği için, ”sözleşmeli tarım” adı altında bir sözleşme okuyup onaylıyorsunuz. Bu sayede ürünleri alacağınıza dair söz veriyorsunuz.

  1. Ürünü almadan önce teklif veriyorsunuz.
  2. Çİftçi teklifinizi görüp kabul etmesi halinde onay veriyor.
  3. Daha sonra onaylanan ürünler için çiftçi ve tüketici (alıcı), teslim tarihi, ürün miktarı ve ödeme yöntemleri gibi parametreleri gösteren bir sözleşme onaylıyorlar.

Tüm konu ile alakalı soruları ve düşünceleri için de Alo 180 Tarım destek hattı veya ditap.gov.tr adresinden destek alabiliyorlar.

Ditap Avantajları Nelerdir?

  • Ditap üyeleri (tüketici ve üretici) bankalardan kolaylıkla ödemeler ve üretim ile alakalı krediler alabilecek.
  • Ürünlerin üretim esnasında ve sonrasında olan uygulamalar (ilaçlama, gübreleme, depolama ve lojistik gibi) için planlama yapılacak ve üretici için büyük faydalar sağlayabilecektir.
  • Üreticinin yeni nesil tarım makinelerine ulaşılması sağlanacak ve makineler hakkında gerekli eğitimler verilecektir. Bu sayede verimliliği ve hasat edilen ürünlerin sayısı artırılacaktır.
  • Tüketici daha uygun fiyatlara ürün alabilecektir ve Üretici ürününü tarladan halka aracısız ulaştırabilecektir.
  • Ayrıca Ditap projesi ile tarımcılık sektörü için endüstri 4.0’ın temelleri atılmış olacaktır.

Ditap ve Türkiye

Ülkemizin artan nüfusu ve azalan tarım topraklarımız ülkemizin tarım olanaklarını azaltmaktadır. İhtiyacımızın tam olarak belirlenmesi ve üretilen ürünlerimizin israf olmaması ve çiftçimizin emeğinin tam karşılığı olması açısından Ditap ülkemiz tarım sektörü için atılmış çok önemli bir adımdır.

 Ülkemiz tarım ve hayvancılık yönünden Avrupa’da 1.sıradadır. Ditap projesi ile 2025 yılına kadar tahmini %14.2 lik yıllık birleşik büyüme oranı kaydedebileceğimiz analiz edilmiştir.

YORUMLAR

 

Kamu Personel Seçme Sınavı

03 Nisan 2021

SON YAZILAR
SON EKLENEN SINAVLAR
POPÜLER YAZILAR
BİZİ TAKİP EDİN