• Fotosentez Nedir?

    Yeşil yapraklı olan bitkilerde organik besin oluşturma işleminin gerçekleştirilmesi, fotosentez olarak adlandırılmaktadır. Yeşil yapraklı bitki çeşit...

Yeşil yapraklı olan bitkilerde organik besin oluşturma işleminin gerçekleştirilmesi, fotosentez olarak adlandırılmaktadır. Yeşil yapraklı bitki çeşitlerinin hepsi fotosentez yaparken ışık enerjisine ihtiyaç duyar. Bu sebeple güneş ışığı ve enerjisi yeşil yapraklı bitkilerin fotosentezinde oldukça önem taşımaktadır. Fotosentez hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik:

Bitkiler de hayvanlar ve insanlar gibi canlı varlıklardır. Fakat hayvanlar ve insanlar besin ihtiyaçlarını dışarıdan aramaktadır. Ancak bitkiler için bu durum aksine söz konusu değildir. Bitkiler kendi besinlerini kendileri üretmek zorundadırlar yani bizler gibi yer değiştirme ve istedikleri besine ulaşabilme özgürlükleri yoktur. Kendi besinlerini üretim aşamasında fotosentez olayı devreye girmektedir. Fotosentez ışık enerjisi ile gerçekleşir ve bu faaliyet bitkilerin kendi besin kaynaklarını üretmelerini sağlar.

Bitkilerin yeşil yapraklarında klorofil bulunmaktadır. Su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden düzenli faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla karbondioksit ve suyu oksijene dönüştürmektedirler. Böylece bitkilerin beslenmesi gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilir.

Yeşil yaprak gövdelerinde enerjiye dönüşen güneş enerjisi bitkilerin bünyesinde nişasta yani şeker olarak depolanmaktadır. Depolanan nişasta bitkilerin gelişimi için gereklidir. Yani bitkilerin büyümesi ve hayatta kalabilmesi için fotosentez gerçekleşmelidir. Bitki yaprakları içeriğinde kloroplast bulunmaktadır. Klorofil maddesi ise binlerce kloroplast içinde yer almaktadır. Her bir klorofil maddesi ayrı ayrı ışığı yakalar ve enzimler. Bu depolanan ışıklar enerjiye dönüşür. Bu durum sürekli bir döngü halinde ilerler.

Fotosentez Nasıl Gerçekleşir?

Fotosentez eylemi, yeşil yapraklı bitkilerde büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan ilk eylem şartıdır. Çünkü bitkiler için de enerjiye gereksinim duyarlar. Bu enerjiyi diğer canlılar ve insanlar gibi dışarıdan almazlar. Kendileri üreterek yaşamlarını sürdürürler. Fotosentez belli aşamalardan oluşmakta olan bir olaydır:

  • Güneş enerjisi ışıkları, yeşil yapraklı bitkilerde bulunan kloroplastlara nüfus eder.
  • Kloroplastların içerisinde, bitkinin genel gövdesine yeşil rengi veren klorofiller bulunmaktadır. Bu klorofiller, güneş enerjisi ile bütünleşerek kimyasal enerjiye dönüştürmektedir.
  • Kimyasal enerji belli bir döngüyü tekrar ederek karbondioksit ve suyla birleşip bütünleşir. Bu döngü sonucunda son aşamada nişasta ve oksijene dönüşür.

Fotosentezle Üretilen Enerjinin Kullanımı

Fotosentez ile üretilen oksijen ve nişasta bitki gövdesinde farklı bölümlerinde kullanılmaktadır.  Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için önemli ve gereklidir. Üretilen besin kaynağının bir miktarı fotosentez yapılan hücrelerde bitkinin nefes almasına oksijen tüketimine, solunum yapabilmesine gereklidir. Bu solunum, geceleri ya da karanlık bir ortamda yani kısacası güneş enerjisinin olmadığı zaman diliminde devreye girmektedir. Yani yeşil yapraklı bitkiler için bir yönden depo görevi sağlamaktadır.


Fotosentez ile üretilen oksijenin tamamı bitkinin solunumu için değildir. Bir kısmı ise karbondioksit olarak atmosfere gönderilir. Atmosfere ulaşan oksijen daha sonra fotosentezin tekrar gerçekleşmesi için döngü içerisine girer. Bu durum bitkilerin besin dengesi için önemlidir.  Bitkiler fotosentez için ihtiyaç duyulan su ve mineral gereksinimini de köklerden almaktadır.

YORUMLAR

 

Kamu Personel Seçme Sınavı

03 Nisan 2021

SON YAZILAR
SON EKLENEN SINAVLAR
POPÜLER YAZILAR
BİZİ TAKİP EDİN