Yerli üretimin önemi son dönemlerde sıkça konuşulan bir konu olmaya başladı. Biraz geç kalınmış olsa da, bir yerden başlamak artık çok önemliydi. Yerli üretimin ise en temelini kuşkusu yerli tohum oluşturuyor. Bakanlığımızın, belediyelerin ve bazı sivil girişimlerin tohumculuk için attığı bazı adımlar sıkça duyulsa da sonrasında ne oldu takip etmek güç. Bu yazımızla sizlere mevcut durum hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktayız.
Bakanımız SN. PAKDEMİRLİ’nin açılamalarında yola çıktığımız bu yazıda.
Açıklamadan satırbaşları ise bazıları şöyle;
Tarım ve orman bakanlığımızın bünyesinde yer alan gen bankalarımızda toplam 115 bin tohumu muhafaza etme noktasındayız. Çiftçi ve vatandaşlarımız ise bankamıza 1000i aşkım tohum paylaştığı biliniyor.
İki büyük ilde gen bakanları var bunlar ise; İzmir’de bulunan Ulusal Gen Bankası ile Ankara’da bulunan Türkiye Tohum Gen Bankası bulunmaktadır.
İzmir’de bulunan ulusal gen bankasında toplam 3.339 türe ait yaklaşık olarak 55.429 tohum örneğini bakanlığımız koruma altında tutuyor. Ankara’da bulunan gen bankamızda ise; 1.127 türe ait olarak 59.919 tohum güvenle saklanmakta. Bu merkezlerde ise Yerel çeşitlerin, kültür bitkilerinin, bunların yabani akrabalarının ve endemik bitkilerin dokümantasyonu, muhafazası, üretim yenilemesi ve karekterizasyonu konularında faaliyetler bakanlığımızca yürütülmektedir.
Yerli tohum, bugün var olmakta olan genetik mirası gelecek nesillere taşıma ve üretimde dışa bağımlı olmama noktasında çok önemlidir. Sağlıklı genlere sahip ideal bitkilerin korunması ve saklanması ise verim/kalite parametreleri de göze alındığında çok önemlidir. Pek çok gen pek çok endemik materyal zamanla kaybolmuş olsa da hala elimizde bulunan değerlere sahip çıkmamız çok önemli. Bu yazıyı okuyan sevgili takipçilerimizden elinde ata tohumu olan varsa bu gen bakanlarıyla iletişime geçmelerini önemle öneririz. Yapılacak olan ıslah çalışmalarında da kullanılan tohumlarımızla geleceğe daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğiz.