• Organik Tarım Nedir?

    Organik tarım toprağı ve yetiştirilecek olan bitkinin Kimyasal kullanımında ve insan sağlığına zararlı maddelere maruz kalmadan, mevzuata uygun gübre...

Organik tarım toprağı ve yetiştirilecek olan bitkinin Kimyasal kullanımında ve insan sağlığına zararlı maddelere maruz kalmadan, mevzuata uygun gübre ve ilaç kullanılarak; zamanında ekilmesi, sulanması, büyütülmesi ve doğru bir biçimde hasat yapılmasına denilmektedir. Organik tarımın en önemli faktörlerinden bir tanesi verimli olan toprağı kimyasal gübre ile öldürmeden, bitkilerde insana ve doğaya zararlı kimyasal gübrelerde uzak tutarak toprağın kalitesini kaybetmeden üretim yapılmasının sağlanmasını ve bunun tescili sağlayan bir üretim ve kalite göstergesidir.

organik tarım

İnsan sağlığını gözeten tarım sistemi için tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, ve tarladaki işler halledebilmek için kullanılan toprağa zarar vere makinalar kullanılmasını yasaktır. Ve düzenli olarak kontrolü sağlanmaktadır. Organik tarımda kullanılan fidan, fide ve tohum bile çok önemlidir.

Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?

Organik tarım asırlardır insan yaşamını kolaylaştırmak, yaşam zincirini devam ettirmek için kullanılan üretim zinciriydi. Ancak bugünleri düşünecek olursak toprağa ve bitkiye kullanılan ilaçlar ile birçok meyve ve sebzenin genetiği ile oynanmış ve sağlıklı olmayan ürünler yetiştirilmeye başlanmışıdır. Organik tarımın en büyük faydaları ise insan ve hayvan hayatını tehlikeye atmamasıdır. Organik tarım yüzyıllardır süregelen bir üretim metodu idi fakat gelişen kimya, endüstri ve artan nufus bizleri üretimi arttırmaya kar etmeye yöneltti. Fakat bu noktada ise malesef insan sağlını ve sürdürülebiliriği ikinci plana ittik. Organik tarım yüksek kar ve üretim kaygısı gütmeden sürdürülebilir, insan ve doğaya zarar vermeyen sağlıklı ürünler üretmeyi amaçlar.

organik tarımın faydaları

Meyve veya sebzede kullanılan kimyasal maddeler insan sağlığına ve hayvan sağlığını etkilemekte hava, su ve toprak kirliliklerine neden olmaktadır. Organik tarımda kimyasal maddeler kullanılmadığından dolayı ekosistem bozulmamakta ve hayvanlarda zarar görmemektedir. Ayrıca herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için kalıntı riskiyle karşılaşılmaması bizleri ve doğayı korumaktadır.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarım yapılırken bitkinin yetiştirilmesinden, toplanmasına, paketlenmesine etiketlenmesine, muhafaza edilmesine ve taşınarak tüketiciye ulaştırılmasına kadar ki süreçte kimyasal hiçbir madde kullanılmamaktadır. Organik tarıma elverişli bir arazinin olması ve bu arazi etrafında ana yol, ağır sanayi tesisleri, maden işletmeleri, kentsel atıkların toplu halde atıldığı alanlar, kirletici atıkları barındıran akarsuların kesinlikle bulunmaması gerekmektedir.

organik tarım

 Organik tarım yapabilmek için yardım alınması gerekmektedir. Organik tarımın sürdürülebilmesi içinde sertifikasyon kuruluşundan yardım alınabilmektedir. Ekilecek olan ekinlerin tohumları veya fideleri organik olması gerekmektedir. Kullanılacak ekipmanlar ise tarlanın ve ürünün yapısını bozmayacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Organik tarımda yetiştirilen ürünün üretim aşaması boyunca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

YORUMLAR

 

Kamu Personel Seçme Sınavı

03 Nisan 2021

SON YAZILAR
SON EKLENEN SINAVLAR
POPÜLER YAZILAR
BİZİ TAKİP EDİN