• Rokanın Faydaları

    Rokanın faydalarını, nelere iyi geldiğini öğrenerek daha bilinçli bir şekilde tüketim sağlanması açısından sizlere roka otunun yararları ve faydaları...

Rokanın faydalarını, nelere iyi geldiğini öğrenerek daha bilinçli bir şekilde tüketim sağlanması açısından sizlere roka otunun yararları ve faydalarını detaylı şekilde derledik.

Roka, zengin bir C vitamini kaynağıdır. A, K, P vitaminleri, kalsiyum gibi mineraller ve vitaminleri içermektedir.

Rokanın tadı genellikle yoğun olarak acımtıraktır. Fakat limon ile birlikte tüketildiğinde oldukça lezzetli bil hal alan besindir. Genellikle görüntüsü nedeni ile kuzukulağı otu ile karıştırılır. Ekim sonunda hasadı yapılıp, kış boyunca tüketilen roka yetiştiği kırmızı topraktaki tüm verimliliği içerdiği gözlemlenilmiştir. Roka, yabani otlar arasında yer alır. Roka sulak alanlarda yetiştiğinden dolayı yapısı % 90 sudan oluşur. Acımtırak bir aromaya sahip olmasına rağmen salata yapımlarında oldukça tercih edilir. Bu sayede acı tadı salata içerisinde limon ve yağ ile kırılır. Roka C vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ülkemizde verimli olarak Ege kıyılarında yetişir. Roka güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu için sindirim sistemimize oldukça faydalıdır. Roka özellikle mide asidini sürekli olarak yenilemede oldukça başarılıdır.

   Roka besini tüketildiği zaman kanın ihtiyacı olan oksijen değerlerini arttırır ve böylelikle vücut direncini dengeler.  Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğundan hastalıklara karşı bağışıklılık sistemini de zinde tutar. Yetişimin de topraktan aldığı vitaminler içerisinde A vitamini bakımından da göz, diş ve kemik sağlığında oldukça faydalıdır. Roka, görme yetisini arttırır ve ilerisi yaşlarda oluşabilecek görme bozukluklarının önüne geçer.

    Roka K vitamini bakımından da zengin bir besin kaynağıdır. K vitamini sayesinde kemik sağlığını adeta kalkan gibi korur ve kemiklerin doğru gelişiminde de oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra K vitamini hafızayı zinde tutar ve unutkanlık riskini ortadan kaldırmada birebirdir. Bazı araştırmalarda Alzheimer gibi hastalıkların roka tüketimi ile önlenebileceği söylenmiştir.

roka bitkisi toplama

    Roka içerisinde fitokimyasal tiyosiyanatlan, sülforafan ve indollere gibi maddeler içerir ve bağışıklığı güçlendirdiğinden vücuttaki kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Roka özellikle yumurtalık kanserinde yapılan araştırmalarda rahimi ve yumurtaları güçlendirdiği gözlemlenmiştir. İhtimali olan tümörlü hücreleri azalttığı kanaatine varılmıştır.

   Metabolik sağlık için düzenli enerji üretimi, yağ sentezi ve beyaz kan hücrelerinin vücutta dengede olması gerekmektedir. Bu düzenin içerisinde ise en çok B vitaminin yeteri kadar olması gerekmektedir. Doğada B vitamini yönünden en zengin rokadır. Roka düzenli tüketildiğinde %80’ini karşılar. Uzmanlar rokanın üst solunum yolu hastalıklarına karşı vücuda iyi geldiğini vurgulamaktadırlar. Ayrıca roka içerisindeki çözücü  maddeler sayesinde boğazdaki gıcığı ve balgamı söktürmekte birebirdir. Roka diğer bir yandan vücuttaki toksinlenmeyi idrar yolu ile söktürür.

    Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi vücudumuza faydaları saymakla bitmiyor. Roka kısacası vücudumuzun direncini arttırır. Kanın ihtiyacı olan oksijen düzenini dengeler. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Kemik sağlığı, diş ve göz sağlığı yönünden faydalıdır. Unutkanlık riskini azaltıp hafızayı güçlendirir. Vücuttaki toksini atar.

    Yeteri kadar ve gerekli sıklıklar ile roka tüketen bireylerin sağlıklı olması kaçınılmaz bir sondur.

YORUMLAR

 

Kamu Personel Seçme Sınavı

03 Nisan 2021

SON YAZILAR
SON EKLENEN SINAVLAR
POPÜLER YAZILAR
BİZİ TAKİP EDİN