• Tarım Sigortası Nedir?

    Tarım Sigortası Nedir?Konu Başlıkları1 Tarım Sigortası Nedir?2 Tarım Sigortasının Kapsamı Nedir?3 Tarım Sigortası Prim Desteği’nden Kimler Yararlanab...

Tarım Sigortası Nedir?

Çiftçilerin, emeğinin koruma altına alınmasını sağlamak maksadıyla belli teminatlar doğrultusunda hazırlanmış olan sigorta güvencesine tarım sigortası denir.

Tarım sigortasında prim desteği Cumhurbaşkanlığı kararınca bölgenin risklerine ve ölçeklerine göre her yıl yeniden belirlenir. Tarım sigortasının yönetilme yetkisi TARSİM’ e verilmiştir. Bu sistemin geliştirilmesinin tek amacı çiftçiye destek vermek değildir. Sistem aynı zamanda çiftçinin ödeyeceği sigorta primiyle, tarım sektörünün ülke genelinde daha fazla geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktır

Tarım Sigortasının Kapsamı Nedir?

tarım sigortaları

Tarım sigortasının kapsamı oldukça geniştir. Yalnızca bitkisel ürünler ya da seralar değil, hayvanlar, tarım aletleri ve de tarımsal yapılarda bu sigorta teminatı içerisinde yer alabilir.

Hayvan, Bina, Alet ve Makine Kapsamı

Olası bir kuraklık sonrasında ortaya çıkabilecek olan zararlar, hava şartlarından dolayı oluşabilecek don, sel, su baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelân, yangın ve hayvanların hastalık sebebiyle ölümleri kapsam içerisinde yer alır.

Tarım Sigortaları Havuzu tarafından açıklanmış olan kararlar 380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

Açıklanmış olan kararlara göre tarım sigortası yaptırırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır.

  • Ürünlerin mevsim şartlarına göre dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını gibi durumlara karşı güvence altına alınması ek teminatlar düzenlenerek sera da yetiştirilen bitkilerin, meyve ve sebze bahçelerinin olası risklere karşı hazırlanmış olan paket doğrultusunda güvence altına alınması,
  • Kiraz ve incir gibi ürünlerin yağmur riskine karşı korunmaya alınması,
  • Yaban domuzlarının tarlalara vermiş olduğu zararların karşılanması,
  • Meyve ağaçlarının ve asmaların koruma altına alınması,
  • Buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut gibi kuru tarım alanlarında yetiştirilmiş olan ürünlerin zarar görmesi halinde zararın karşılanması,
  • Seralara dolu çarpması kar, yağmur gibi zararların verilmiş olduğu risklerin güvence altına alınması,
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ölüm riskine karşı güvence altına alınması, olası hırsızlık durumuna karşın korunması,
  • Kapalı ve açık alanda yetiştirilen kümes hayvanlarının korunması,
  • Deniz ürünlerinin korunması,
  • Arıcılık yaparken olası zarar yaşanması halinde bu zararın karşılanması

Yukarıda belirtmiş olduğumuz zararlar ve ek teminatlar hazırlanarak dahil olabilecek tüm tarım alanlarındaki ürünlerin sigortalanması sağlanmış olur.

Tarım Sigortası Prim Desteği’nden Kimler Yararlanabilir?

tarım sigortası

Tarım sigortasını yaptıran kişiler prim desteğinden yararlanabilir. Bu prim desteğinden yararlanma şartları ise şöyle belirlenmiştir.

Tarım sigortası primlerinden yararlanacak olan kişilerin mutlaka T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sistemine kayıtlı olması gerekir. Bu kaydın her sene güncellenmesi ise yasal olarak zorunluluktur.

Tarım Sigortası Poliçe Süreci

Tarım sigortası yaptıran çiftçilerin öncelikli olarak çiftçi kayıt sistemine dahil olması ve her yıl güncellenmesi önemlidir,

Bu sigortadan yararlanabilmek için TARSİM’e üye bir acenteye başvurması gerekir. Başvuru sonrasında çiftçinin bilgilerinden sorgulama yapılır ve poliçe bu şekilde oluşturulur. Sigorta acentesi hazırlamış olduğu poliçenin bir nüshasını kendisine bir nüshasını ise sigortalıya verir.

Tarım Sigortası Prim Ödemesi

tarım sigortaları
tarım sigortaları prim ödemesi

Bitkisel ürün sigortasında ödemenin % 50’si devlet tarafından karşılanır. Eğer meyvelerle ilgili ek teminat alınmışsa bu durumda devlet don teminatından primin 2/3’ünü karşılar.

Sigorta bedelinin % 15’i çiftçiden peşin olarak alınır ve geri kalan kısım poliçe tamamlanana kadar 1 ay içerisinde tahsil edilir. 

Tarım Sigortası Ekspertiz Süreci

Olası bir zararın meydana gelmesi halinde sigortalı 15 gün içerisinde acenteye başvurarak zararın tespit edilmesini ve zararın karşılanmasını belirtmek zorundadır. Hasarın tespit edilmesi TARSİM eksperleri tarafından yapılır ve dosyanın tamamlanmasıyla çiftçinin zararı en geç 1 ay içerisinde karşılanır.

YORUMLAR

 

Kamu Personel Seçme Sınavı

03 Nisan 2021

SON YAZILAR
SON EKLENEN SINAVLAR
POPÜLER YAZILAR
BİZİ TAKİP EDİN