Tarımsal yayım ve danışmanlık sınavı; her yıl belirli zamanlarda yapılan ve tarım işletme sahiplerine ve kırsaldaki üreticiye yardımcı olmak destekle...
Tarımsal yayım ve danışmanlık sınavı; her yıl belirli zamanlarda yapılan ve tarım işletme sahiplerine ve kırsaldaki üreticiye yardımcı olmak desteklemek bilgi vermek amacı ile danışman atanması için yapılan sınavdır. Tarımsal yayım ve danışmanlık tarım sektöründe olan ve bu işle ilgilenen arazi sahiplerine tarımsal üretim, işletme ve pazarlama sürecinde oluşabilecek problemleri, oluşan bu problemler karşısında nasıl çözüm üretilmesi gerektiği, bu problemleri çözebilecek bilgi ve beceri geliştirilmesi gibi bilgilendirme faaliyetlerini yapan kişilerdir. Tarımsal işletme sahiplerinin gerekli olan eğitimlerini almasına, tarımla ilgili konularda bilgi sahibi olmasına ve tarımda kullanılan yeni ürünlerden haberdar edilmelerine yardımcı olmaktadır.
Tarımsal yayım ve danışmanı olan kişiler sivil toplum örgütlerinde, ziraat odalarında ve tarımsal danışmanlık şirketlerinde veya kendi adına ve hesabına özel yerlerde çalışan ve bu yönetmenlikte belgelendirilmiş olan kişilerdir. Tarımsal danışmanlık hizmetini bu meslek ile alakalı sınava girmiş ve iyi bir puan alarak sertifikalı olan her kişi çalışabilmektedir.
Konu Başlıkları
Bakanlık tarafından Tarımsal danışmanlık yetkisi verilmiş olan kişilerdir. Tarımsal yayım ve danışmanlığın amacı tarım işi ile ilgilenen kişilere yardımcı olmak ve bu sahada oluşabilecek problemleri en aza indirerek arazi sahiplerini bilgilendirmektir. Sadece üreticiyi bilgilendirmek ile kalmayarak aynı zamanda tarladan sofraya kadar yetiştirilen gıdaların güvenliğini ve güvencesini de sağlamaktadır.
Üretilen gıdaların istihdamını sağlamak ve tarımsal yayım hizmetlerinin özelleştirilmesini sağlamaktadır. Ürün çeşitliliğini ve kalitesinin arttırılmasını sağlayarak Pazar sahalarında daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Kırsal yerleşimlerde tarımın yayılmasına ve kırsal kesimlerin yaşam koşullarının iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Tarımsal Yayım ve danışmanlık sınavı ise her yıl düzenlenmekte ve bu sınavlara belirli kriterlerdeki kişiler katılabilmektedir. Sınavı kazanan her bireyin tarımsal yayım ve danışmanlık görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri yerine getirebilmek ve istihdam sağlamakta çok önemlidir.
Tarımsa yayım ve danışmanlık sınavı her yıl belirli aralık ve sayı ile Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenmekte ve sadece Ankara ilinde sınava girilmektedir (2020 öncesi için boyledir). Tarımsal yayım ve danışmanlık sınavına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup tarım alanında lise, yüksekokul, lisans düzeyinde her birey başvurabilmektedir. Tarımsal alanda eğitim almış olan her birey sınava müracaat edebilmek için en az sınav tarihinden 45 önce İl Müdürlükleri ve UTEM’e başvuru yapmaları gerekmektedir.
Sınava müracaat için hazırlanan başlıca evraklardan bir tanesi olan matbu başvuru formu, sınav katılım ücret dekontu, nüfus cüzdanı fotokopisi, öğrenim durumunu gösteren belgeler, vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Ayrıca bu alanlarda sertifika alabilmek ve yükselebilmek gerekli içinde bölümler bulunmaktadır. Bu alanlara başvuru yapabilmek için bazı sertifika veya belge alınması gerekmektedir. Sınav katılım ücreti 80 TL olup, sınav soruları ise 100 adet olmaktadır. Başarılı olabilmek içinde en az 70 puan alınması gerekmektedir.
not: bu yazı zaman zaman güncellenecek ve sınav gerçekleştiğinde ise duyurusu sitemizden yapılacaktır.
Pek çok sorumun yanıtını bulduğum bir yazı oldu teşekkürler. umarım kısa zamanda danışmanlık sınavı olur.